Blog > Komentarze do wpisu
MUSAKA Z ZIEMNIAKAMI

Tuż przed Świętami, na skutek oglądania pewnego programu w TV, Żuczek doszedł do wniosku, że zjadłby z chęcią musakę. Nie miał okazji jeść jej wcześniej, ale to co zobaczył w telewizji na tyle go zaciekawiło, że postanowiliśmy wspólnie, że można poeksperymentować w kuchni.
A że musaka wymaga trochę czasu, więc odczekałam kilka dni do momentu, kiedy będę miała go na tyle dużo, żeby musakę zrobić. Trochę się obawiałam, że musaka może nie do końca smakować mojemu Mężczyźnie. Zrobiłam więc niewielką blaszkę. Ale moje lęki były niepotrzebne, musaka znikła bowiem błyskawicznie.

MUSAKA Z ZIEMNIAKAMI

składniki:musaka
1 spory bakłażan
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1kg ziemniaków
oliwa
papryka słodka
sól
pieprz

sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szkl. mleka
1 łyżka soku z cytryny
starty żółty ser

wykonanie:
bakłażana pokroić na plasterki, posypać solą, odstawić aż puści sok na około pół godziny. Po tym czasie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
Cebulę posiekać, wrzucić na tłuszcz. Chwilę smażyć, dodać mięso mielone i czosnek. Dusić wszystko razem, pod koniec doprawiając papryką, solą, pieprzem. Wrzucić pomidory z puszki i wszystko razem dusić jeszcze około 10min.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plasterki i tak jak bakłażana podsmażyć z każdej strony na złoto. Plasterki zdjąć z patelni osączając z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować sos beszamelowy. Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić mlekiem i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodać sok z cytryny do smaku i doprawić solą. Pod koniec dodać odrobinę startego sera.
Przygotować blaszkę do zapiekania. Wysmarować ją tłuszczem. Na dno wyłożyć bakłażana, na to wyłożyć mięso z pomidorami. Całość przykryć plasterkami ziemniaków. Ziemniaki posypać resztą startego sera, zalać beszamelem i wstawić do piekarnika. Zapiekać 30-40min. z temp. 170˚C.

czwartek, 15 kwietnia 2010, misiekgotuje