Blog > Komentarze do wpisu
RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

Wigilia w tym roku organizowana jest u Mojego Brata. Oczywiście każdy zadeklarował przyniesienie jednej z potraw. Ja nie myślałam długo co przygotuję i postawię na stół z siankiem pod obrusem. Każdego roku bowiem na Wigilii firmowej mój szef przynosi coś, co każdego wprawia w zachwyt. W końcu postanowiłam sama zrobić tę rybę. A jest to ryba w zalewie octowej. Nie dość, że ładnie prezentuje się na stole, to jeszcze każdego przyprawia o zachwycające doznania smakowe. Nie pytałam szefa o przepis, ale znalazłam na blogu Karolki przepis i oto dzisiaj jadę z rybą do Mojego Brata. Ciekawe, czy przypadnie do gustu mojej Rodzinie.

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

składniki:
4 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
ziele angielskie
liść laurowy
2 marchewki
1 spora cebula

wykonanie:
marchew pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Składniki zalewy zagotować razem z warzywami i trzymać na ogniu około 5 minut. Zalewę wystudzić i zalać nią usmażone w jajku i bułce tartej filety rybne. Całość odstawić na 1-2 dni.

 

ryba w occie

 

czwartek, 24 grudnia 2009, misiekgotuje

Polecane wpisy

  • QUESADILLAS Z KURCZAKIEM

    Czas z cośpochodzącego z kuchni meksykańskiej. Zainspirowała nas wizyta u kolegi, który właśnie przygotował placki tortilli z kurczakowym farszem zapieczone na

  • SAŁATKA Z MAKRELĄ

    Przed samymi Świętami rozmawiałam z księgową i podsunęła mi pomysł na dość nietypową [jak dla mnie] sałatkę z wędzoną makrelą. Trochę poczytałam przepisy i skom

  • KROKIETY Z MIĘSEM DROBIOWYM

    Dzisiaj były krokiety drobiowe - pierwszy raz takie robiłam. Na obiedzie miałam Rodziców i Teściów plus Szwagra, więc trochę popichcić trzeba było. Między innym

Komentarze
2009/12/28 13:35:37
Rybka palce lizać i wygląda na prostą w przygotowaniu! jadłam ją i w wigilię i w święta do ostatniego kawałeczka! Gratulacje i na pewno zrobię!